• NC A&T STUDENT CENTER

    Location: Greensboro, NC
    A.O.R.: VINES ARCHITECTURE, Designer + Architect of Record w/ Cannon Design, Student Center Planning and Design

    NC A&T STATE UNIVERSITY NEW STUDENT CENTER

    When complete, this new Student Center will provide a comprehensive array of campus life services and will reinvigorate the physical and symbolic core of the campus of NCA&T State University.    The LEED Gold facility will redefine the “central hub” of the campus and serve as the heart of the social and academic life of the students of A&T while expressing the  history and spirit of “Aggie Pride”.  The diverse program includes student lounges, study and meeting spaces,  food venues, convenience store, student bookstore, post office, a formal ballroom overlooking the main green, multipurpose rooms and a range of student organization suites and administration support services. As of December of 2014, this project has received approval of 100% CDs and Phase 2 utilities and site preparation are underway.


    The constituent architectural components, which are rooted in the ‘idea’ of the program, have been defined at the conceptual level as:


    LANDSCAPE 
    The ‘landscape’ is a singular element that weaves though the building, stitching together the two campus greens and the public plazas that terminate them. This ground plane is envisioned as a key collective space of the program, emphasizing spatial overlap and the intertwining of building and landscape - it is at once, ‘place’ and ‘path’, interior and exterior.

    PLATES/TRAYS 
    The trays serve as the overarching framework for the programmatic elements of the project. Lifted above the landscape to the second and third levels, these elements bridge over the ground plane creating a highly transparent base that defines the entry, and in turn, presents a face to both the north and south greens.

    ELEVATED VOLUMES 
    Within the programmatic zones, there are several programmatic spaces that require both spatial and acoustical separation and also a more symbolic, formal legibility. These spaces, which include the ballroom, study rooms, the student organizations, and the marketplace dining, are elevated and have clear formal identity.

    THREAD 
    The thread is a singular element composed of vertical circulation and horizontal tray circulation spaces that weaves through the public spaces of the facility and stitches together, both vertically and horizontally, all of the otherwise disparate elements of the program. It serves as a key social and programmatic component of the project as well as a symbol of the unification of individual program elements.

     VEIL 
    The veil loosely envelops the entire facility to define the Center as a singular entity. Similar to the Thread, it unifies the diverse range of spaces and elements of this hybridized program. Composed of perforated metal and steel, it is a delicate and lightweight element is seen as a subtle representation of the spirit of progress and the importance of Technology in the development of NCA&T State University. Symbolically these two components- the Landscape and the Veil - unify all of the activities of the Student Center to define a singular, iconic entity.

    VINES ARCHITECTURE, Designer + Architect of Record w/ Cannon Design, Student Center Planning and Design

    Greensboro, NC

  • ACADEMIC CLASSROOM BUILDING

    Size: 88,000 SF
    Budget: $27M
    Location: Greensboro, NC

    NC A&T STATE UNIVERSITY GENERAL ACADEMIC CLASSROOM BUILDING

    Situated along the southern edge of the "Aggie Village" quad and Bluford Circle, the New Academic Classroom Building provides much needed lecture and classroom space for the university. The 88,000 sf, $27M multipurpose facility is conceptually designed as a Campus Hub, funneling students from multiple directions through a central terraced three-story atrium space, creating an energetic area where students can socialize and mingle.  Multiple lounge spaces are situated throughout the floor to allow for focused conversation and study, and provide views to the outside quad and campus activity through large expanses of perimeter glass. Outdoor areas are carved into the footprint and further welcome and direct people through the building.

    The architectural language and color of the building takes its cues from the agricultural history and geology of the region. The building, thought of as a metaphoric geode, provides the most dynamic and active areas within the center of the building, while the exterior patterning of the metal panels is reminiscent of the rhythmic rows of crops found throughout the Piedmont of North Carolina. 

    Programmed spaces within the building include a full lecture hall, three 128-seat classrooms, five 70-seat classrooms, three 48-seat classrooms, two computer classrooms, and two distance learning classrooms. A variety of disciplines and teaching types can be accommodated within this innovative, flexible multiuse classroom building. The internal atrium also provides a large event space that can be used for job fairs, receptions, or other university events.
    (Through previous association with The Freelon Group. Victor Vines- PIC, Adam Brakenbury- Designer/PA)

    Greensboro, NC

  • WNAA 90.1 RADIO STATION

    Size: 2,000 SF
    Budget: $420,000
    Location: Greensboro, NC

    WNAA 90.1 RADIO STATION UPFIT

    This small but impactful radio station relocation project is an interior upfit of an existing under-utilized office and administrative space within the General Classroom Building at NC A&T State University. The project’s main focus was to create a new “identity” and home for the popular Greensboro / Winston-Salem radio station, WNAA-FM 90.1, by developing a series of spaces to house an On-Air Studio, two production Studios, a Live Conference Studio, administrative offices and office support. 
The project is 1,200 GSF and was constructed within a modest budget of $402,000.

    The design solution considers the broadcast studios as a cluster of rooms, centralized within the existing space, wrapped in a series of staggered wood and perforated metal panels. The finishes and arrangement of the wall panels are subtly influenced by broadcast equipment such as the perforated metal microphone and staggered equalizer bars of the sound board. 

    A single loaded corridor that provides access to the three production studios doubles as an art gallery celebrating iconic figures in music industry through memorable photography.  Details in the space such as custom “On-Air” signage lights were designed as part of the project. Various types of wood such as premium veneers, stock painted frames and MDF were used throughout the space to minimize the sense of a sterile institutional environment.

    Greensboro, NC

  • NC CIVIL WAR HISTORY CENTER

    Size: 60,000 SF
    Location: Fayetteville, NC

    NORTH CAROLINA CIVIL WAR HISTORY CENTER

    The new North Carolina Civil War History Center will be built on the site of the former Fayetteville Arsenal . The history of the Arsenal dates back to the War of 1812, but became a player in the conclusion of the Civil War as one of Sherman’s last conquests in his march northward. The historic site is the primary driver for the location of the statewide history center which will cover the role of North Carolina and its people from before the war through Reconstruction and beyond. The historic significance of the site served as the spring board for the early conceptual design drivers for the museum. 

    Our design strives to create a new building that respects the significance of the site in North Carolina history as well as creating a new place to highlight the stories being told inside.  With a conceptual focus of the multiple roles of North Carolina in the Civil War, as well as a desire to connect the building out into the landscape and arsenal ruins, the idea of a pavilion scheme began to take shape. Three main public areas - the main exhibits, an auditorium, and a second level elevated cafe - are all connected by a glassy circulation spine and under one large roof acting as the glue of the scheme. Stretching out into the landscape, outdoor plazas, walkways, and covered shelters encourage visitors to have a better connection with the ruins themselves. 

    Elevated views from the museum will allow visitors to look down on the property, gaining a more comprehensive understanding of the scale and extents of the previously existing arsenal site. 

    Much like the state during the Civil War, the site has been divided. A major highway was cut through the existing arsenal ruins in the 1980s and severed the site into two separate parcels of land connected by a pedestrian footbridge. Another main conceptual driver in our design was to reconnect the two pieces of the site to give visitors a way to visualize the magnitude of the original arsenal footprint. A widening of the existing footbridge is proposed to aid in "healing" the site into a more unified complex rather than two distinct parcels. 

    Fayetteville, NC

  • MICHIGAN LAKE HOUSE

    Size: 1200 SF Enclosed 1200 SF Exterior
    Budget: Withheld
    Location: Burt Lake, MI
    A.O.R.: Robert W. Thomas, AIA

    MICHIGAN LAKE HOUSE

    This Northern Michigan weekend house was designed for a couple and young child as weekend retreat.  The client, a public policy consultant in environmental issues energy use, and a civil/environmental engineer wanted a low maintenance, energy conscious retreat that was small, but able to accommodate extended family when needed.  The site is a sloping, wooded site on the north shore of Burt Lake.  The cabin is organized on three levels to minimize the footprint and to encourage outdoor living and minimal energy use.  The ground level is simple space that contains a small kitchenette, bathroom and a series of built-in butler bunk beds for kids and opens to a large, partially covered deck with an long, outdoor kitchen and fire pit, which serves as an outdoor living room for the cabin.  The intermediate level, which is connected to the crushed stone parking area by a bridge, contains only a screened porch and large stone fireplace. The main living area/ suite of the cabin is on the third level is treated as a large open volume and contains a bedroom, bath, kitchen, built in shelves for a library and an open living / dining area.   The roof of the cabin is shaped to open to the elevated views of the lake to the south and to collect rainwater in a large cistern at the rear. 

    The south elevation is marked by a covered deck defined within the main volume of the house, which also serves to shade the living areas from the summer sun. All the windows are designed with operable panels that allow the cabin to be fully enclosed when not in use.

    The project is to be constructed of wood framing, with shop fabricated steel trusses. The interior is lined only with birch (a predominant tree species of northern Michigan) plywood and local stone, while the exterior is clad with a silvered red cedar slat rain screen system. The structural elements of the house on the exterior are wrapped in weathering steel.  The palette references the economical and vernacular roots of northern Michigan in the timber and iron ore industries.

    Burt Lake, MI