• BEANIE + CECIL

    Size: 1200 sf
    Budget: $85 / SF
    Location: Raleigh, NC

    BEANIE + CECIL: CHILDREN'S BOUTIQUE

    Beanie + Cecil is a small 1200 sf children’s / baby boutique in Raleigh, NC.   The project, inspired by dimensional wooden puzzles,  features a series of free standing yet interdependent millwork pieces ‘placed’ in the existing shell.  As if originally a singular, these uniquely sized elements are pulled apart to define spaces for display and storage at a variety of scales.  The primary architectural element is a 54 foot long, 2 ft.- 6in thick panelized birch plywood wall that anchors the smaller wooden elements.  This wall, marked by a range of series of irregular,  but orthogonal openings, provides a place for concealed storage as well as retail display for a range of types and scales of merchandise.   By eliminating the need for typical back-of-house storage space, this thickened wall allows for efficient storage and more retail storage space, which provides enough interior volume to treat the display pieces and furniture as independent, sculptural elements.    The store’s office is a built in desk behind the ‘L’ shaped, slate chalkboard wall.  This wall anchors the rear of the store and provides a simple backdrop for the transaction desk, free standing platforms, and furniture elements.   To accommodate the modest budget, the palette includes a refinished concrete floor that had previously been covered by carpet, gypsum board, and local home improvement store track lights.  This reductive approach to the shell and the elimination of the ‘back of house’ , allowed the project resources to be focused on the freestanding millwork pieces, which were primarily composed of prefinished, birch plywood.

    *Through Previous Association: Bob was a Principal: Architect/Designer at Hobgood Architects (Architect of Record) for over 8 years.

    Raleigh, NC

  • BEANIE + CECIL

    Size: 1200 sf
    Budget: $85 / SF
    Location: Raleigh, NC

    BEANIE + CECIL: CHILDREN'S BOUTIQUE

    Beanie + Cecil is a small 1200 sf children’s / baby boutique in Raleigh, NC.   The project, inspired by dimensional wooden puzzles,  features a series of free standing yet interdependent millwork pieces ‘placed’ in the existing shell.  As if originally a singular, these uniquely sized elements are pulled apart to define spaces for display and storage at a variety of scales.  The primary architectural element is a 54 foot long, 2 ft.- 6in thick panelized birch plywood wall that anchors the smaller wooden elements.  This wall, marked by a range of series of irregular,  but orthogonal openings, provides a place for concealed storage as well as retail display for a range of types and scales of merchandise.   By eliminating the need for typical back-of-house storage space, this thickened wall allows for efficient storage and more retail storage space, which provides enough interior volume to treat the display pieces and furniture as independent, sculptural elements.    The store’s office is a built in desk behind the ‘L’ shaped, slate chalkboard wall.  This wall anchors the rear of the store and provides a simple backdrop for the transaction desk, free standing platforms, and furniture elements.   To accommodate the modest budget, the palette includes a refinished concrete floor that had previously been covered by carpet, gypsum board, and local home improvement store track lights.  This reductive approach to the shell and the elimination of the ‘back of house’ , allowed the project resources to be focused on the freestanding millwork pieces, which were primarily composed of prefinished, birch plywood.

    *Through Previous Association: Bob was a Principal: Architect/Designer at Hobgood Architects (Architect of Record) for over 8 years.

    Raleigh, NC

  • BEANIE + CECIL

    Size: 1200 sf
    Budget: $85 / SF
    Location: Raleigh, NC

    BEANIE + CECIL: CHILDREN'S BOUTIQUE

    Beanie + Cecil is a small 1200 sf children’s / baby boutique in Raleigh, NC.   The project, inspired by dimensional wooden puzzles,  features a series of free standing yet interdependent millwork pieces ‘placed’ in the existing shell.  As if originally a singular, these uniquely sized elements are pulled apart to define spaces for display and storage at a variety of scales.  The primary architectural element is a 54 foot long, 2 ft.- 6in thick panelized birch plywood wall that anchors the smaller wooden elements.  This wall, marked by a range of series of irregular,  but orthogonal openings, provides a place for concealed storage as well as retail display for a range of types and scales of merchandise.   By eliminating the need for typical back-of-house storage space, this thickened wall allows for efficient storage and more retail storage space, which provides enough interior volume to treat the display pieces and furniture as independent, sculptural elements.    The store’s office is a built in desk behind the ‘L’ shaped, slate chalkboard wall.  This wall anchors the rear of the store and provides a simple backdrop for the transaction desk, free standing platforms, and furniture elements.   To accommodate the modest budget, the palette includes a refinished concrete floor that had previously been covered by carpet, gypsum board, and local home improvement store track lights.  This reductive approach to the shell and the elimination of the ‘back of house’ , allowed the project resources to be focused on the freestanding millwork pieces, which were primarily composed of prefinished, birch plywood.

    *Through Previous Association: Bob was a Principal: Architect/Designer at Hobgood Architects (Architect of Record) for over 8 years.

    Raleigh, NC

  • BEANIE + CECIL

    Size: 1200 sf
    Budget: $85 / SF
    Location: Raleigh, NC

    BEANIE + CECIL: CHILDREN'S BOUTIQUE

    Beanie + Cecil is a small 1200 sf children’s / baby boutique in Raleigh, NC.   The project, inspired by dimensional wooden puzzles,  features a series of free standing yet interdependent millwork pieces ‘placed’ in the existing shell.  As if originally a singular, these uniquely sized elements are pulled apart to define spaces for display and storage at a variety of scales.  The primary architectural element is a 54 foot long, 2 ft.- 6in thick panelized birch plywood wall that anchors the smaller wooden elements.  This wall, marked by a range of series of irregular,  but orthogonal openings, provides a place for concealed storage as well as retail display for a range of types and scales of merchandise.   By eliminating the need for typical back-of-house storage space, this thickened wall allows for efficient storage and more retail storage space, which provides enough interior volume to treat the display pieces and furniture as independent, sculptural elements.    The store’s office is a built in desk behind the ‘L’ shaped, slate chalkboard wall.  This wall anchors the rear of the store and provides a simple backdrop for the transaction desk, free standing platforms, and furniture elements.   To accommodate the modest budget, the palette includes a refinished concrete floor that had previously been covered by carpet, gypsum board, and local home improvement store track lights.  This reductive approach to the shell and the elimination of the ‘back of house’ , allowed the project resources to be focused on the freestanding millwork pieces, which were primarily composed of prefinished, birch plywood.

    *Through Previous Association: Bob was a Principal: Architect/Designer at Hobgood Architects (Architect of Record) for over 8 years.

    Raleigh, NC

  • BEANIE + CECIL

    Size: 1200 sf
    Budget: $85 / SF
    Location: Raleigh, NC

    BEANIE + CECIL: CHILDREN'S BOUTIQUE

    Beanie + Cecil is a small 1200 sf children’s / baby boutique in Raleigh, NC.   The project, inspired by dimensional wooden puzzles,  features a series of free standing yet interdependent millwork pieces ‘placed’ in the existing shell.  As if originally a singular, these uniquely sized elements are pulled apart to define spaces for display and storage at a variety of scales.  The primary architectural element is a 54 foot long, 2 ft.- 6in thick panelized birch plywood wall that anchors the smaller wooden elements.  This wall, marked by a range of series of irregular,  but orthogonal openings, provides a place for concealed storage as well as retail display for a range of types and scales of merchandise.   By eliminating the need for typical back-of-house storage space, this thickened wall allows for efficient storage and more retail storage space, which provides enough interior volume to treat the display pieces and furniture as independent, sculptural elements.    The store’s office is a built in desk behind the ‘L’ shaped, slate chalkboard wall.  This wall anchors the rear of the store and provides a simple backdrop for the transaction desk, free standing platforms, and furniture elements.   To accommodate the modest budget, the palette includes a refinished concrete floor that had previously been covered by carpet, gypsum board, and local home improvement store track lights.  This reductive approach to the shell and the elimination of the ‘back of house’ , allowed the project resources to be focused on the freestanding millwork pieces, which were primarily composed of prefinished, birch plywood.

    *Through Previous Association: Bob was a Principal: Architect/Designer at Hobgood Architects (Architect of Record) for over 8 years.

    Raleigh, NC

  • BEANIE + CECIL

    Size: 1200 sf
    Budget: $85 / SF
    Location: Raleigh, NC

    BEANIE + CECIL: CHILDREN'S BOUTIQUE

    Beanie + Cecil is a small 1200 sf children’s / baby boutique in Raleigh, NC.   The project, inspired by dimensional wooden puzzles,  features a series of free standing yet interdependent millwork pieces ‘placed’ in the existing shell.  As if originally a singular, these uniquely sized elements are pulled apart to define spaces for display and storage at a variety of scales.  The primary architectural element is a 54 foot long, 2 ft.- 6in thick panelized birch plywood wall that anchors the smaller wooden elements.  This wall, marked by a range of series of irregular,  but orthogonal openings, provides a place for concealed storage as well as retail display for a range of types and scales of merchandise.   By eliminating the need for typical back-of-house storage space, this thickened wall allows for efficient storage and more retail storage space, which provides enough interior volume to treat the display pieces and furniture as independent, sculptural elements.    The store’s office is a built in desk behind the ‘L’ shaped, slate chalkboard wall.  This wall anchors the rear of the store and provides a simple backdrop for the transaction desk, free standing platforms, and furniture elements.   To accommodate the modest budget, the palette includes a refinished concrete floor that had previously been covered by carpet, gypsum board, and local home improvement store track lights.  This reductive approach to the shell and the elimination of the ‘back of house’ , allowed the project resources to be focused on the freestanding millwork pieces, which were primarily composed of prefinished, birch plywood.

    *Through Previous Association: Bob was a Principal: Architect/Designer at Hobgood Architects (Architect of Record) for over 8 years.

    Raleigh, NC