• DESIGN STUDIO UPFIT

    Size: 14,000 SF + 2000 SF addition
    Budget: $50/SF
    Location: Durham, NC

    DESIGN STUDIO UPFIT

    Bob served as the lead designer and detailer of this 14,000 sf office project while at Freelon.  This office up-fit was conceived of as a series of discrete, but open ended objects placed within an existing architectural shell.  The design incorporates formal and informal meeting areas while maintaining a singular open work space subdivided by low partitions to encourage the collaborative culture of the firm. The plan is organized about two primary axes that demarcate major circulation paths and in turn define the thresholds between the public, semi-public, and private spaces.

    The primary transverse axis follows a double wythe, masonry wall, which anchors the reception area and forms the primary threshold between the most public reception lobby and the semi-public gallery space.  This axis continues to the east and defines a line about which the semi-enclosed offices and the open office area are arranged. The secondary axis is marked by a free standing display wall, which serves as the primary threshold between the office spaces and the common areas.
      
    Core elements lie west of this secondary axis and occupy the ‘high bay’ zone of the existing structure.   Within this 18’ high space, the steel framed mezzanine level is inserted, which also serves to ‘cap’ the more utilitarian core areas.  South of the mezzanine is the primary conference room, which is adjacent to the lobby and helps to define the waiting area.

    A simple, reductive palette of Baltic birch plywood (both dyed and clear), ground face block, gypsum board and polished concrete were used.  Treated as almost as furniture, the design detailing was concentrated at the key, collective elements of the program.  This strategy, which preserved much of the existing shell and utilized the existing concrete slab, enabled the project to be completed at $45/SF, (which included new mechanical systems and ductwork).
    Through previous association with The Freelon Group. Robert Thomas- Lead Designer + Detailing)

    Durham, NC

  • DESIGN STUDIO UPFIT

    Size: 14,000 SF + 2000 SF addition
    Budget: $50/SF
    Location: Durham, NC

    DESIGN STUDIO UPFIT

    Bob served as the lead designer and detailer of this 14,000 sf office project while at Freelon.  This office up-fit was conceived of as a series of discrete, but open ended objects placed within an existing architectural shell.  The design incorporates formal and informal meeting areas while maintaining a singular open work space subdivided by low partitions to encourage the collaborative culture of the firm. The plan is organized about two primary axes that demarcate major circulation paths and in turn define the thresholds between the public, semi-public, and private spaces.

    The primary transverse axis follows a double wythe, masonry wall, which anchors the reception area and forms the primary threshold between the most public reception lobby and the semi-public gallery space.  This axis continues to the east and defines a line about which the semi-enclosed offices and the open office area are arranged. The secondary axis is marked by a free standing display wall, which serves as the primary threshold between the office spaces and the common areas.
      
    Core elements lie west of this secondary axis and occupy the ‘high bay’ zone of the existing structure.   Within this 18’ high space, the steel framed mezzanine level is inserted, which also serves to ‘cap’ the more utilitarian core areas.  South of the mezzanine is the primary conference room, which is adjacent to the lobby and helps to define the waiting area.

    A simple, reductive palette of Baltic birch plywood (both dyed and clear), ground face block, gypsum board and polished concrete were used.  Treated as almost as furniture, the design detailing was concentrated at the key, collective elements of the program.  This strategy, which preserved much of the existing shell and utilized the existing concrete slab, enabled the project to be completed at $45/SF, (which included new mechanical systems and ductwork).
    Through previous association with The Freelon Group. Robert Thomas- Lead Designer + Detailing)

    Durham, NC

  • DESIGN STUDIO UPFIT

    Size: 14,000 SF + 2000 SF addition
    Budget: $50/SF
    Location: Durham, NC

    DESIGN STUDIO UPFIT

    Bob served as the lead designer and detailer of this 14,000 sf office project while at Freelon.  This office up-fit was conceived of as a series of discrete, but open ended objects placed within an existing architectural shell.  The design incorporates formal and informal meeting areas while maintaining a singular open work space subdivided by low partitions to encourage the collaborative culture of the firm. The plan is organized about two primary axes that demarcate major circulation paths and in turn define the thresholds between the public, semi-public, and private spaces.

    The primary transverse axis follows a double wythe, masonry wall, which anchors the reception area and forms the primary threshold between the most public reception lobby and the semi-public gallery space.  This axis continues to the east and defines a line about which the semi-enclosed offices and the open office area are arranged. The secondary axis is marked by a free standing display wall, which serves as the primary threshold between the office spaces and the common areas.
      
    Core elements lie west of this secondary axis and occupy the ‘high bay’ zone of the existing structure.   Within this 18’ high space, the steel framed mezzanine level is inserted, which also serves to ‘cap’ the more utilitarian core areas.  South of the mezzanine is the primary conference room, which is adjacent to the lobby and helps to define the waiting area.

    A simple, reductive palette of Baltic birch plywood (both dyed and clear), ground face block, gypsum board and polished concrete were used.  Treated as almost as furniture, the design detailing was concentrated at the key, collective elements of the program.  This strategy, which preserved much of the existing shell and utilized the existing concrete slab, enabled the project to be completed at $45/SF, (which included new mechanical systems and ductwork).
    Through previous association with The Freelon Group. Robert Thomas- Lead Designer + Detailing)

    Durham, NC

  • DESIGN STUDIO UPFIT

    Size: 14,000 SF + 2000 SF addition
    Budget: $50/SF
    Location: Durham, NC

    DESIGN STUDIO UPFIT

    Bob served as the lead designer and detailer of this 14,000 sf office project while at Freelon.  This office up-fit was conceived of as a series of discrete, but open ended objects placed within an existing architectural shell.  The design incorporates formal and informal meeting areas while maintaining a singular open work space subdivided by low partitions to encourage the collaborative culture of the firm. The plan is organized about two primary axes that demarcate major circulation paths and in turn define the thresholds between the public, semi-public, and private spaces.

    The primary transverse axis follows a double wythe, masonry wall, which anchors the reception area and forms the primary threshold between the most public reception lobby and the semi-public gallery space.  This axis continues to the east and defines a line about which the semi-enclosed offices and the open office area are arranged. The secondary axis is marked by a free standing display wall, which serves as the primary threshold between the office spaces and the common areas.
      
    Core elements lie west of this secondary axis and occupy the ‘high bay’ zone of the existing structure.   Within this 18’ high space, the steel framed mezzanine level is inserted, which also serves to ‘cap’ the more utilitarian core areas.  South of the mezzanine is the primary conference room, which is adjacent to the lobby and helps to define the waiting area.

    A simple, reductive palette of Baltic birch plywood (both dyed and clear), ground face block, gypsum board and polished concrete were used.  Treated as almost as furniture, the design detailing was concentrated at the key, collective elements of the program.  This strategy, which preserved much of the existing shell and utilized the existing concrete slab, enabled the project to be completed at $45/SF, (which included new mechanical systems and ductwork).
    Through previous association with The Freelon Group. Robert Thomas- Lead Designer + Detailing)

    Durham, NC

  • DESIGN STUDIO UPFIT

    Size: 14,000 SF + 2000 SF addition
    Budget: $50/SF
    Location: Durham, NC

    DESIGN STUDIO UPFIT

    Bob served as the lead designer and detailer of this 14,000 sf office project while at Freelon.  This office up-fit was conceived of as a series of discrete, but open ended objects placed within an existing architectural shell.  The design incorporates formal and informal meeting areas while maintaining a singular open work space subdivided by low partitions to encourage the collaborative culture of the firm. The plan is organized about two primary axes that demarcate major circulation paths and in turn define the thresholds between the public, semi-public, and private spaces.

    The primary transverse axis follows a double wythe, masonry wall, which anchors the reception area and forms the primary threshold between the most public reception lobby and the semi-public gallery space.  This axis continues to the east and defines a line about which the semi-enclosed offices and the open office area are arranged. The secondary axis is marked by a free standing display wall, which serves as the primary threshold between the office spaces and the common areas.
      
    Core elements lie west of this secondary axis and occupy the ‘high bay’ zone of the existing structure.   Within this 18’ high space, the steel framed mezzanine level is inserted, which also serves to ‘cap’ the more utilitarian core areas.  South of the mezzanine is the primary conference room, which is adjacent to the lobby and helps to define the waiting area.

    A simple, reductive palette of Baltic birch plywood (both dyed and clear), ground face block, gypsum board and polished concrete were used.  Treated as almost as furniture, the design detailing was concentrated at the key, collective elements of the program.  This strategy, which preserved much of the existing shell and utilized the existing concrete slab, enabled the project to be completed at $45/SF, (which included new mechanical systems and ductwork).
    Through previous association with The Freelon Group. Robert Thomas- Lead Designer + Detailing)

    Durham, NC

  • DESIGN STUDIO UPFIT

    Size: 14,000 SF + 2000 SF addition
    Budget: $50/SF
    Location: Durham, NC

    DESIGN STUDIO UPFIT

    Bob served as the lead designer and detailer of this 14,000 sf office project while at Freelon.  This office up-fit was conceived of as a series of discrete, but open ended objects placed within an existing architectural shell.  The design incorporates formal and informal meeting areas while maintaining a singular open work space subdivided by low partitions to encourage the collaborative culture of the firm. The plan is organized about two primary axes that demarcate major circulation paths and in turn define the thresholds between the public, semi-public, and private spaces.

    The primary transverse axis follows a double wythe, masonry wall, which anchors the reception area and forms the primary threshold between the most public reception lobby and the semi-public gallery space.  This axis continues to the east and defines a line about which the semi-enclosed offices and the open office area are arranged. The secondary axis is marked by a free standing display wall, which serves as the primary threshold between the office spaces and the common areas.
      
    Core elements lie west of this secondary axis and occupy the ‘high bay’ zone of the existing structure.   Within this 18’ high space, the steel framed mezzanine level is inserted, which also serves to ‘cap’ the more utilitarian core areas.  South of the mezzanine is the primary conference room, which is adjacent to the lobby and helps to define the waiting area.

    A simple, reductive palette of Baltic birch plywood (both dyed and clear), ground face block, gypsum board and polished concrete were used.  Treated as almost as furniture, the design detailing was concentrated at the key, collective elements of the program.  This strategy, which preserved much of the existing shell and utilized the existing concrete slab, enabled the project to be completed at $45/SF, (which included new mechanical systems and ductwork).
    Through previous association with The Freelon Group. Robert Thomas- Lead Designer + Detailing)

    Durham, NC